jk

Blog

Náhradní plnění: Jak splnit povinnosti a podpořit sociální podnikání

Náhradní plnění: Jak splnit povinnosti a podpořit sociální podnikání

Náhradní plnění je efektivní způsob, jak splnit povinnost zaměstnávat osoby se zdravotním postižením a současně podpořit sociální podniky. Pokud ve své organizaci nezaměstnáváte dostatek osob se zdravotním postižením, můžete využít možnosti náhradního plnění a nakoupit výrobky či služby od firem, které tyto osoby zaměstnávají. V tomto článku se dozvíte, jak náhradní plnění funguje, proč je výhodné spolupracovat s družstvem TEXman a jak můžete snadno splnit svou zákonnou povinnost.

Pokud jste zaměstnavatel, který má více než 25 zaměstnanců, možná jste už slyšeli o povinnosti zaměstnávat osoby se zdravotním postižením. Podle zákona musí každý zaměstnavatel zajistit, aby alespoň 4 % jeho zaměstnanců tvořily osoby se zdravotním postižením. Co ale dělat, pokud nemáte možnost nebo kapacitu tato místa obsadit? Právě zde přichází na řadu náhradní plnění.

Náhradní plnění je způsob, jak splnit tuto zákonnou povinnost tím, že nakoupíte služby či výrobky od firem, které zaměstnávají osoby se zdravotním postižením. Tento proces je nejen praktickým řešením pro zaměstnavatele, ale také významným přínosem pro podporu sociálního podnikání a zaměstnanosti lidí s hendikepem.

Jak náhradní plnění funguje?

Pokud nezaměstnáváte požadovaný počet osob se zdravotním postižením, máte na výběr tři možnosti, jak splnit svou zákonnou povinnost:

  1. Zaměstnat potřebný počet osob se zdravotním postižením.
  2. Odvést povinný příspěvek do státního rozpočtu (přes 80 000 Kč ročně za každého nezaměstnaného pracovníka s postižením).
  3. Využít náhradní plnění – nakoupit výrobky nebo služby od firmy, která zaměstnává osoby se zdravotním postižením, a tím splnit svou povinnost.

Právě třetí možnost, tedy nákup výrobků a služeb v rámci náhradního plnění, je výhodná pro obě strany. Zaměstnavatel splní zákonnou povinnost, vyhne se sankcím a přispěje k podpoře pracovních míst pro osoby se zdravotním znevýhodněním.

Proč využít náhradní plnění s TEXman?

TEXman je sociální podnik, který se specializuje na výrobu lůžkovin, polštářů, přikrývek a dalšího ložního textilu, přičemž zaměstnává osoby se zdravotním postižením. To znamená, že při nákupu našich výrobků nejen získáte kvalitní české produkty, ale také splníte svou povinnost vůči státu formou náhradního plnění.

Zde je několik důvodů, proč je výhodné spolupracovat právě s námi:

  • Kvalitní produkty: Naše lůžkoviny jsou navrženy pro dlouhou životnost a odolnost vůči častému praní, což je ideální pro zdravotnická a pečovatelská zařízení.
  • Česká výroba: Všechny naše výrobky jsou vyráběny lokálně s důrazem na kvalitu a ekologickou odpovědnost.
  • Jednoduchý proces: Postaráme se o veškerou administrativu spojenou s náhradním plněním, takže se nemusíte starat o složité formuláře nebo počítání procent.

Jak začít s náhradním plněním?

  1. Zjistěte svou povinnost: Ověřte, zda máte povinnost zaměstnávat osoby se zdravotním postižením. Pokud neplníte 4% kvótu, je čas zvážit náhradní plnění.
  2. Vyberte vhodného dodavatele: Spolupráce se sociálními podniky, jako je TEXman, vám umožní splnit povinnost a zároveň získat kvalitní produkty.
  3. Nakupujte produkty v rámci náhradního plnění: Ať už potřebujete lůžkoviny pro nemocnice, domovy seniorů nebo jiné pečovatelské služby, TEXman má pro vás široký sortiment.
  4. Administrativa: Vše potřebné vyřídíme za vás – od přípravy potřebné dokumentace až po dodání produktů.

Nezapomeňte na zákonné termíny

Je důležité mít na paměti, že náhradní plnění je nutné splnit do konce kalendářního roku. Neodkládejte proto tuto povinnost na poslední chvíli, abyste se vyhnuli zbytečným sankcím.

Zpět na všechny články